Csökkentse kockázatait a megfelelő biztosítással

Megosztás

2024. március 6.

Olvasási idő: 4 perc

A díj és a műszaki tartalom a legfontosabb szempontok egy biztosítás kiválasztása során, de érdemes megvizsgálni az adott biztosító kárrendezési gyakorlatát is. Az ideális ajánlat kiválasztásában a biztosítók ügyfélszolgálatai, a biztosítási tanácsadók és az online felületek is segítenek, mint például a különleges ügyfélkiszolgálási modellt alkalmazó, az internet kínálta gyorsaságot és rugalmasságot az emberi szakértelemmel ötvöző biztosításipiac.hu.

 

Már az ókori görögök is…

Számos találmány, szolgáltatás, műfaj kapcsán szokták emlegetni, hogy nincs új a nap alatt, mert már évezredekkel ezelőtt, az ókori görögök életében is jelen volt. Nos, hasonló a helyzet a biztosításokkal is, időszámításunk előtt 1000 körül a rodoszi hajósok már összefogtak, és egy közös alapot hoztak létre, amiből kártalanítani tudták a bajba jutott társaikat. A rómaiaknál pedig már egy olyan konstrukció is volt, ami a mai életbiztosítások elődjének tekinthető, ők ugyanis „jóakaró közösségeket” szerveztek, amelyek tagjaik számára a tagdíj befizetése ellenében például az orvosi ellátást, vagy a temetés költségeit fedezték.

A modern kori biztosítás kezdetei is évszázadokra nyúlnak vissza, az első dokumentált biztosítást 1347-ben, Genovában kötötték, ami arra vonatkozott, hogy a kereskedő díjazás ellenében szerencsétlenség esetén köteles volt megtéríteni a hajó, vagy a rakomány tulajdonosának a kárát. Napjaink egyik legnagyobb biztosítótársasága, a Lloyd’s a 17. század vége felé jött létre, az első társasági formában működő biztosítók egyikeként, és az alapító Edward Lloyd már olyan megoldást alkalmazott, ami a mai kockázatelemzés előfutára volt.

Ezek a történetek is jól érzékeltetik, hogy nagyon régóta velünk van az igény arra, hogy az életünkkel, vagyontárgyainkkal, otthonainkkal, vállalkozásainkkal kapcsolatos kockázatokat, illetve azok anyagi vonzatait valamilyen módon csökkentsük. A biztosítás a jelenleg széles körben elfogadott definíció szerint az előre nem látható, de véletlenszerűen bekövetkezhető események okozta anyagi kár elleni védelem. A konstrukció működésének lényege, ahogyan az a már említett rodoszi hajósok, vagy az ókori római polgárok esetében is történt, a kollektív tartalékképzés, hiszen a biztosítási díjakból létrejött díjtartalékot lehet felhasználni az esetleges károk fedezésére.

 

Különleges lehetőség

Magyarországon évente több mint 90 ezer új biztosítást kötnek, 2023. harmadik negyedévének végén pedig már 14,92 millió biztosítást tartottak számon. Csak lakásbiztosításból 3,3 millió körüli van, ami azt jelenti, hogy a hazai otthonok mintegy háromnegyede biztosított. Ugyanakkor van még nagyjából egymillió lakás, amelyre nem kötöttek tulajdonosai biztosítást, így bármilyen kár esetén saját maguknak kell előteremteniük a helyreállítás költségeit, nem számíthatnak a biztosító segítségére.

Bár ezek a számok is jól mutatják, hogy a hazai lakosság és a vállalkozások túlnyomó többsége kapcsolatban áll valamilyen biztosítóval, sokan vannak, akik csak kötelező nyűgnek tekintik a biztosítás megkötését, nehezen, vagy egyáltalán nem találják átláthatónak a szerződéseket, azok feltételeit. Magyarországon a leggyakoribb biztosításnak a gépjármű és a lakásbiztosítások számítanak, előbbi kategória persze nem meglepő, hiszen kgfb szerződéssel elvileg minden, forgalomban lévő autónak rendelkeznie kell. Az első kgfb kampány egyébként 1991-ben volt, azóta pedig minden évforduló alkalmával van lehetőségük az autósoknak, hogy a számukra leginkább kedvező biztosítást válasszák.

Az idei év abból a szempontból mindenképpen különleges lesz a hazai biztosítási piacon, hogy márciusban egy hónapig a lakásbiztosítással rendelkezők a szerződésük évfordulójától függetlenül felmondhatják a már meglévő szerződésüket és az aktuális élethelyzetüknek, pénztárcájuknak leginkább megfelelő megoldást választhatnak. Az új lehetőséggel várhatóan több százezren élnek majd, és arra is lehet számítani, hogy biztosítók is igen kedvező ajánlatokkal jelennek majd meg a piacon.

 

Ne csak az ár számítson!

Bár a biztosítók ügyfélszolgálatai, a biztosítási tanácsadók, vagy alkuszok és az online platformok, mint például a közelmúltban a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. által elindított biztosításipiac.hu segítséget nyújthatnak a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztásához, döntés előtt mindenképpen érdemes néhány szempontot átgondolni. Bár sokak számára a biztosítás díja a legfontosabb szempont, de a szerződés aláírása előtt vizsgáljuk meg, hogy milyen műszaki tartalma van az adott biztosítási ajánlatnak, milyen fedezeteket tartalmaz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a legnagyobb védelmet nyújtja számunkra. A díj és a műszaki tartalom mellett célszerű tájékozódni arról is, hogy az adott biztosító kárrendezési gyakorlata kapcsán milyen tapasztalatokat osztottak meg más ügyfelek.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül az a biztosítás a legjobb, ami a legolcsóbb, hanem az, ami valóban fizet káresemény esetén. A biztosításipiac.hu ennek jegyében az ügyfél számára az adott élethelyzetben a leginkább megfelelő biztosítás megtalálását helyezi a középpontba. A digitális biztosításközvetítő rendszer ráadásul úttörő megközelítést alkalmaz az ügyfélkiszolgálásban. A szolgáltatás mögött álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. több mint 1000 fős tanácsadói hálózatának és telefonos ügyfélszolgálatának köszönhetően ugyanis valóban szakértőktől kérhetnek segítséget biztosításaik megkötéséhez, vagy akár egyéb ügyek intézésében a felhasználók.

Az új platform kínálta lehetőségeket érdemes már a márciusi lakásbiztosítási kampány során is minél teljesebben kihasználni, de ettől függetlenül is nagy segítséget nyújthat a felület, új szintre emelve a biztosítások intézését. Az ideális biztosítás megtalálását szolgálja például az automatikus versenyeztetés, ami a hazai és nemzetközi piacon egyedinek számít. Ennek lényege, hogy a biztosításipiac.hu minden évben automatikusan megversenyezteti a felhasználók platformon kezelt biztosításait, hogy mindig a legkedvezőbbet kínálja fel számukra. Mindezt külön ügyintézés nélkül, automatikusan nyújtja ügyfelei részére.

Legyen szó akár a saját, akár családtagjaink egészségéről, otthonunk, ingóságaink védelméről, a megfelelő biztosítás óriási támogatást nyújthat az anyagi kockázataink csökkentéséhez. Ehhez azonban az is kell, hogy aktuális élethelyzetünkhöz igazodva időről-időre frissítsük a biztosításainkat. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy ehhez szakértő segítségre van szüksége, akkor forduljon bizalommal egy biztosítási alkuszhoz, akiknek a szerepéről, az általuk nyújtott szolgáltatásokról és az előnyeikről következő írásunkban számolunk majd be.

 

További hírek

Összes