Már Marco Polo is róluk beszélt – ezt tudják a biztosítási alkuszok

Megosztás

2024. március 12.

Olvasási idő: 4 perc

„Milyen jó lenne, ha valaki összehasonlítaná az összes biztosító ajánlatát, majd kiválasztaná közülük a számomra pont megfelelőt, hogy nekem már csak a szerződést kelljen aláírnom” – sokak fejében megfogalmazódhat ez a gondolat hosszas internetes kutatás, vagy több biztosító felkeresése után. A jó hír, hogy nem kell, hogy ez vágyálom maradjon, hiszen a biztosítási alkuszoknak pontosan ez a hivatásuk. Kik ők? Milyen kompetenciákkal rendelkeznek?  Miért célszerű hozzájuk fordulni? És hogyan újítja meg a biztosítási alkuszok világát a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. és a biztosításipiac.hu? – cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Ha Marco Polo nevét halljuk, érthető módon azonnal a kínai utazásairól szóló beszámolója jut eszünkbe, azt viszont kevesen tudják, hogy már a 13. században arról írt, hogy az akkori világkereskedelmet mennyire fellendítené, ha a hajók rakományát biztosítani lehetne és lennének olyan közvetítők, akiket felkérhetnének a kereskedők, hogy megtalálják nekik azt, aki vállalná az ezzel járó kockázatot. A mai, modern biztosítók előfutárai a 17. század végén megjelentek, sőt akad olyan, napjainkban is meghatározó piaci szereplő, amelynek akkoriban indult a története. Pár évtizeddel később pedig már arról is vannak feljegyzések, hogy a biztosítótársaságoktól független cégek, illetve személyek – vagyis a Marco Polo által leírt közvetítők – is megjelentek az értékláncban az ügyfelek és a biztosítók között.

A modern definíció szerint az alkusz az ügyfelet kiszolgáló, vele kapcsolatot tartó biztosításközvetítő, aki több biztosítótársasággal együttműködve nyújtja az ügyfél számára leginkább megfelelő biztosítási megoldást.

Az alkusz először felméri, hogy mire van szüksége az ügyfélnek, ami alapján ajánlatokat kér be a biztosítóktól. Az ajánlatokat összehasonlítja és szakmai javaslatot tesz az ügyfél számára a legmegfelelőbb tartalmú szerződés elfogadására. Az alkusz akkor sem engedi el ügyfele kezét, ha már létrejött a szerződés, hiszen feladatuk az élethosszig tartó kapcsolat kialakítása, a biztosítási szerződések „karbantartása” és ügyfeleik teljes körű támogatása.

Mint látszik, az alkusznak bizony igen tájékozottnak kell lennie a biztosítások világában, ráadásul nem csak egy, hanem lehetőleg minél több biztosító kínálatát ismernie szükséges. Emellett pedig jártasnak kell lennie nem csak a megfelelő ajánlat kiválasztásában, de abban is, hogy egy esetleges káresemény bekövetkezésekor mit kell tenni. Ennek megfelelően a hazai előírások alapján nem végezhet bárki alkuszi tevékenységet. Ehhez biztosításközvetítői tanfolyamon kell részt venni és sikeres vizsgát kell tenni. Ez alapján az MNB regisztrálja az alkuszt, aki ezt követően közvetíthet biztosítási szerződést. A tanulás azonban soha nem érhet véget, a naprakész ismeretek, folyamatos szakmai képzések kulcsfontosságúak egy szakmáját hitelesen végző tanácsadónak.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. kezdeményezésére 2023. szeptember óta a Győri Széchenyi István egyetemen már kétféléves biztosításszakmai képzés elvégzésére is lehetőség van.

Első az ügyfél

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkusz mindig az ügyfél érdekeit képviseli. Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt kérhetik a segítségét, sőt ajánlott is hozzájuk fordulni, hiszen így sokkal több ajánlat közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt, mintha csak egy biztosítótársaság ajánlata(i) közül választanának.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. a magyar biztosításközvetítői piac legnagyobb alkuszcégeként, több mint 1000 fős szakértői hálózattal és 300 munkavállalóval támogatja a magánszemélyeket és a cégeket abban, hogy megtalálják az ideális biztosítási konstrukciót a számos lehetőség között. A biztosítások élet- és nem-élet ágazatában hazánkban mintegy kéttucat főbb kategóriáról lehet beszélni és ezeken belül értelemszerűen minden biztosító egyedi ajánlatokat dolgoz ki. Ráadásul a speciális feltételek, előírások tovább bonyolíthatják a helyzetet, ami miatt egy laikus számára hatalmas idő- és energiabefektetést jelenthet az ideális biztosítás kiválasztása, ha egyedül vág neki.

Idén márciusban különleges lehetőség nyílt meg a hazai ingatlantulajdonosok számára, ugyanis a lakásbiztosítási szerződésük évfordulójának dátumától függetlenül március 1-31. között soron kívül felmondhatják meglévő szerződéseiket. Érdemes átnézni az aktuális szerződést és átgondolni, hogy mi minden történt azóta, hogy megkötöttük, hiszen akár néhány nyílászáró cseréje, vagy a szigetelés, hatékonyabb kazán telepítése mind-mind befolyásolja ingatlanunk értékét, amit javasolt érvényesíteni a biztosításban is. A március lakásbiztosítási kampány során is érdemes alkusz segítségét kérni, hiszen könnyű eltévedni a biztosítók számos ajánlata között.

Különleges szolgáltatás

Ahogy arról már volt szó, az alkuszoknak mindig az ügyfeleik érdekeit kell nézniük. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. is küldetésének tekinti, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb biztosítási megoldást, a legkényelmesebb ügyintézés mellett. Az 1000 fős tanácsadói hálózata személyesen áll az ügyfelek rendelkezésére, aki pedig az online kiszolgálást preferálja, januártól a biztosításipiac.hu online platformján keresztül is gyorsan és egyszerűen megkötheti lakás, utas, kgfb vagy casco biztosítását.

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem feltétlenül az a biztosítás a legjobb, ami a legolcsóbb, hanem az, ami valóban fizet káresemény esetén. A biztosításipiac.hu ennek jegyében az ügyfél számára az adott élethelyzetben a leginkább megfelelő biztosítás megtalálását helyezi a középpontba. Ráadásul ezt egy úttörő megközelítéssel is támogatja a szolgáltatás, ugyanis az országos lefedettségű tanácsadói hálózata mellett, saját ügyfélszolgálata is az ügyfelek rendelkezésére áll telefonon, chaten és e-mailen keresztül, akár hétvégén is reggel 9:00 és 17:00 óra között.

„A jó pap holtig tanul” – hangzik a mondás, azonban bármennyit is tanulunk, mindenben nem lehetünk szakértők. A biztosításokkal az anyagi kockázataink csökkentésére törekszünk, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen konstrukciót választunk. A jó hír, hogy nem kell feltétlenül szakértővé képeznünk magunkat, hiszen az az alkuszok feladata, hogy segítsenek az aktuális élethelyzetükhöz leginkább igazodó biztosítás megtalálásában és a szerződések élethosszig tartó gondozásában.

További hírek

Összes